Meniu
Coș de cumpărături

100 de ani de la încoronarea suveranilor României Mari

100 de ani de la încoronarea suveranilor României Mari
Ofertă
100 de ani de la încoronarea suveranilor României Mari
260 Lei
TVA inclus
  • Stoc: În Stoc
  • Model: 247158.2
  • SKU: 247158.2

Încoronarea suveranilor României Întregite – consfințirea Marii Uniri a poporului român

„Îndrumat cu cuvântul Întregului popor şi ajutat de sfatul acelora care cu credinţă s-au Închinat Ţării şi Tronului, am purtat războiul Întregirii neamului şi biruind restriştile am văzut înfăţişată unitatea naţională de atâta vreme aşteptată (. . .) spre a chema binecuvântarea lui Dumnezeu asupra acestor măreţe fapte din care a ieşit România Mare spre a le da consifinţire în faţa scumpului nostru popor, ne-am adunat cu toţii la Alba-Iulia, străveche cetate a Daciei Romane şi a gloriei lui Mihai Viteazul şi aici, azi 15 octombrie 1922 ne-am Încoronat eu şi scumpa mea soţie Maria, părtaşa suferinţelor şi bucuriilor mele şi ale ţării.” – Actul comemorativ al Încoronării, semnat de Regele Ferdinand I.

În perioada 15-17 octombrie 1922 au avut loc, la Alba-Iulia și București, ceremonii dedicate încoronării Regelui Ferdinand I și Reginei Maria, ca suverani ai tuturor românilor din toate provinciile românești care se uniseră după război cu țara mamă.

Ferdinand I a depus jurământul în calitate de Rege al României la data de 10 octombrie 1914, dar o ceremonie de încoronare, așa cum avusese predecesorul și unchiul său Carol I, avea să fie organizată abia după opt ani, evenimentul fiind amânat din cauza izbucnirii războiului, a problemelor economice prin care treceau fostele state beligerante după sfârșitul acestuia, dar și a așteptării consacrării internaționale a Marii Uniri prin acordurile de pace de la Paris.

Locul de încoronare nu a fost ales întâmplător: Alba Iulia – cetatea pe care istoria a ales-o drept leagăn al conştiinţei unităţii naţionale a românilor – era orașul în care Mihai Viteazul intrase triumfător la 1 noiembrie 1599, iar la 1 decembrie 1918 peste o sută de mii de oameni aclamaseră Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România.

Monetăria Statului își exprimă recunoștința față de toţi cei care, prin cuvânt și faptă, au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri a poporului român și celebrează Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria – ca suverani ai României Întregite – prin lansarea pe piață a emisiunii medalistice omagiale și aniversare „100 de ani de la încoronarea suveranilor României Mari”.

Caracteristici tehnice:

- Material: Aliaj de cupru

- Diametru: 37 mm

- Calitate: patinată

Tiraj fix: 40 bucăți
Setul de colecție – format din medalie din aliaj de cupru, broșură și cutie din lemn – poate fi achiziționat la prețul de 260 lei/set, TVA inclus.

Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Rău Bun