Meniu
Coș de cumpărături

155 de ani de la nașterea lui Ferdinand I Întregitorul / Fregata Regele Ferdinand

155 de ani de la nașterea lui Ferdinand I Întregitorul / Fregata Regele Ferdinand
155 de ani de la nașterea lui Ferdinand I Întregitorul / Fregata Regele Ferdinand
375 Lei
TVA inclus
  • Stoc: În Stoc
  • Model: 047105.2
  • SKU: 047105.2

Ferdinand I Întregitorul / Fregata Regele Ferdinand

 

Ferdinand I al României „Regele României” (1914 – 1927) a fost „Întregitor al României Mari”, sub sceptrul său realizându-se Marea Unire din decembrie 1918 - cel mai important act din istoria poporului român. A devenit primul rege al tuturor românilor.

 

La 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, Ferdinand I a fost încoronat Rege al tuturor românilor, alături de Regina Maria. În discursul său, Regele Ferdinand a spus:

 

„Punând pe capul meu, într-această străveche cetate a Daciei romane, coroana de oţel de la Plevna, pe care noi şi glorioasele lupte au făcut-o pe veci coroana României Mari, mă închin cu evlavie memoriei celor care, în toate vremurile şi de pretutindeni, prin credinţa lor, prin munca şi prin jertfa lor, au asigurat unitatea naţională, şi salut cu dragoste pe cei care au proclamat-o într-un glas şi o simţire, de la Tisa până la Nistru şi până la Mare.”

 

În cei 13 ani de domnie, România a cunoscut mari progrese pe toate planurile (cultural, politic, economic), un dinamism cu adevărat remarcabil, care a demonstrat în mod grăitor vocația constructivă şi inteligența poporului român, cu care regele Ferdinand s-a identificat.

Regele Ferdinand a fost sincer dedicat românilor, sub cârmuirea sa înregistrându-se cea mai înfloritoare perioadă a statului românesc modern.

 

În onoarea Regelui Ferdinand I Întregitorul, cele două nave emblematice de război ale Marinei României – Fregata „Regele Ferdinand”, aflată acum în dotarea Forțelor Navale Române, precum și Distrugătorul „Regele Ferdinand”, casat în anul 1961 – poartă numele Regelui „cel Loial”.

Fregata „Regele Ferdinand” a fost numită nava comandant a portului militar Constanţa, preluând ştafeta de navă amiral a Forțelelor Navale Române.

 

Caracteristici tehnice:

- Material: Aliaj de cupru

- Diametru: 60 mm

- Calitate: patinată

 

Tiraj fix: 40 bucăți.

Monetăria Statului a lansat pe piață produsul medalistic „155 de ani de la nașterea lui Ferdinand I Întregitorul / Fregata Regele Ferdinand” și poate fi achiziționat la prețul de 375 lei TVA inclus.

Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Rău Bun