Meniu
Coș de cumpărături

100 de ani de la nașterea Reginei Ana a României

100 de ani de la nașterea Reginei Ana a României
100 de ani de la nașterea Reginei Ana a României
1.139 Lei
TVA inclus
  • Stoc: 23
  • Model: 377525
  • SKU: 377525

„Poporul român este dăruit cu un talent enorm.” – Regina Ana a României

Regina Ana a României s-a născut la Paris, la 18 septembrie 1923, ca Principesă de Bourbon-Parma, fiică a Principelui René de Bourbon şi a Principesei Margareta a Danemarcei. A avut trei fraţi, Principii Jacques, Michel şi André de Bourbon. S-a căsătorit cu Regele Mihai I al României la 10 iunie 1948, la Atena și au avut împreună cinci fiice. A venit pentru prima oară în România în mai 1992 şi începând din anul 2001 a avut, alături de Regele Mihai, reşedinţa oficială la Palatul Elisabeta.

În toamna anului 1947 l-a cunoscut la Londra pe regele României, venit să asiste la nunta Principesei Elisabeta a Marii Britanii, viitoarea Regină Elisabeta a II-a. După abdicarea forţată a Regelui Mihai şi pe tot parcursul durerosului exil, Regina Ana i-a stat alături soţului său. Familia Regală a României avea să fie, pe timpul exilului, una obişnuită: copiii, munca și bucuria de a petrece timp împreună. Familia rămânea unită în jurul regelui, care nu şi-a uitat niciodată ţara. Iubirea unuia pentru altul şi dragostea amândurora pentru România aveau să-i însoţească pe rege şi pe regină timp de 68 de ani. 

Multe sunt trăsăturile care o fac pe Regina Ana să fie unică în istoria modernă a țării, prin comparație cu celelalte suverane-consort ale României.

Regina Ana nu şi-a putut vedea ţara timp de 42 de ani. De asemenea, a intrat prima oară în Castelul Peleș, proprietate a soțului ei, abia la vârsta de 85 de ani, după 60 de ani de căsătorie.

De fiecare dată când cuplul regal s-a mutat într-o casă nouă, prima piesă ascultată era Poema Română, de George Enescu, ca o „binecuvântare” a casei.

Modesta noastră regină, care nu a văzut niciodată necesar să fie răsplătită public, a primit de-a lungul vieții Crucea de Război a Franței, Marea Cruce a Ordinului Carol I, Marea Cruce a Ordinului Sfânta Olga și Sfânta Sofia din Grecia, Marea Cruce a Ordinului de Malta, precum și Marea Cruce a Ordinului Coroana României.

Regina Ana a fost cea mai longevivă soţie de rege sau domnitor din întreaga istorie a României. Ea a trăit 92 de ani și a fost regină-consort timp de 68 de ani (10 iunie 1948 – 1 august 2016).

În ziua de 13 august 2016, Regina Ana a fost condusă pe ultimul drum de români, de la Palatul Regal din București la Curtea de Argeș, unde se odihnește în Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală.

Sursa: https://casamajestatiisale.ro/familia-regala/istorie/regina-ana/

Monetăria Statului dedică ultimei regine a României, produsul medalistic „100 de ani de la nașterea Reginei Ana a României”.

Setul de colecție – compus din medalie, certificat de autenticitate personalizat și cutie de lemn – poate fi procurat la prețul de 1.139 lei/set; prețul include T.V.A.

Medalia prezintă următoarele caracteristici tehnice:

Material:        Argint 999‰

- Diametru:      60 mm

- Greutate:       121 grame

- Calitate:         patinată

Tiraj fix:          60 bucăți

Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Rău Bun