Meniu
Coș de cumpărături

Despre noi

Monetăria Statului a fost înființată în anul 1870, la trei ani de la înființarea sistemului monetar al „Leului” și funcționează din anul 1935 în actualul sediu din București, Strada Fabrica de Chibrituri, Nr.30. Principala activitate o reprezintă producerea monedei de circulație, din anul 1956 Monetăria fiind subordonată Băncii Naționale a României, iar în anul 1990 a fost reorganizată ca administrație publică comercială cu personalitate juridică proprie și gestiune autonomă.

Profilul de producție al instituției cuprinde următoarele produse:


Monede de circulație

De la 1 iulie 2005 moneda românească este leul, cei 10.000 de lei vechi devenind 1 leu. Cu această ocazie au fost bătute monede noi de 1, 5, 10 și 50 de bani. Banca Națională a României este singura autoritate îndreptățită să stabilească monedă pentru fiecare dintre aceste emisiuni monetare.

În afara producției monedei românești, Regia Autonomă Monetăria Statului a mai produs moneda de circulație și pentru alte state, precum a Macedoniei de Nord și a Republicii Moldova. De asemenea, programul numismatic al Băncii Naționale a Republicii Moldova este produs tot în cadrul regiei.


Medalii

Medalia are menirea de a transmite contemporanilor și descendenților săi frânturi din istorie, care îngloblează imagini din trecut, aniversări și comemorări ale unor personalități importante sau evenimente glorioase.

Produsul finit parcurge anumite etape pentru a se transforma într-o piesă unică, râvnită de iubitorii de numismatică. Atelierul Creații Artistice este locul unde ”ia ființă” o medalie de la punctul de pornire, trecând prin diferite stadii pentru a ajunge la forma finală, pană la intrarea în posesie a unui colecționar.

Creatorii aleg tema pe care o doresc a fi expusă într-o medalie, urmând apoi să schițeze în creion, cu ajutorul talentului cu care au fost înzestrați, desenul care va fi mărturia proiectului.

Înainte să prindă viață”, medalia parcurge etapa modelajului din pasta de modelat, urmată de mulajul și retușarea machetei din ipsos. Atmosfera și imaginația sunt două elemente importante de care are nevoie un creator pentru a-și duce la îndeplinire operele sale.

Pe lângă medaliile emise de instituția noastră în cadrul Programului Medalistic aferent fiecărui an, alte companii/instituții/organizații obișnuiesc să comande medalii cu propriul design, pentru a sărbători anumite momente importante.


Bijuterii

Regia Autonomă Monetăria Statului este una dintre cele mai vechi companii producătoare de bijuterii din România. După mulți ani de tradiție și experiență, aducem cu mândrie bijuterii de înaltă calitate, cu prețuri competitive pentru clienții regiei.

Meșterii noștri cu înaltă calificare și bijutierii sunt specializați într-o varietate de bijuterii artizanale care creează cele mai rafinate modele de verighete, brățări, coliere, cercei, pandantive și multe alte bijuterii pentru orice gust și orice ocazie.


Lingouri de aur fin, puritate 999.9 %

Aurul este metalul prețios cel mai dorit și mai iubit din lume, semn de prestigiu și noblețe, a influențat istorii, nu are naționalitate și este recunoscut ca cel mai sigur mod de conservare a bogăției. Reprezintă una dintre cele mai sigure investiții, cu o valoare ce se menține relativ constantă pe termen lung, indiferent de condițiile economice.

Lingourile de aur fin confecționate de instituția noastră sunt înseriate, conțin însemnele proprii Monetăriei Statului și sunt protejate de blister care are același număr de înseriere ca și lingoul.

Acestea pot avea diferite gramaje: 1, 2, 5, 10, 20, 50 și 100 grame.


Decorațiile de stat sunt oferite cetățenilor români pentru servicii excepționale aduse statului și poporului român, pentru acte eroice în timpul serviciului militar și pentru realizări speciale într-un anumit domeniu de activitate. Ele pot fi, de asemenea, acordate unităților militare pentru fapte remarcabile în timp de pace sau acte eroice de război.


Distincțiile bisericești au fost stabilite în Biserica Ortodoxă pentru a-i cinsti în mod deosebit pe clericii merituoși. Acestea pot consta în acordarea de ranguri onorifice și sunt diferite pentru clerul de mir și cel monahal. Frecvent, acestor distincții le sunt asociate elemente distinctive de îmbrăcăminte.

Monetăria Statului are un atelier special în care meșterii talentați, cu ani de experiență, transformă metalul în opere de artă. Folosind tehnici tradiționale de prelucrare a metalelor, cum ar fi sculptarea, modelarea și lustruirea, aceștia dau fiecărei creații o personalitate distinctă.

Colecțiile noastre includ cufere de sfinți, lăzi, cădelnițe și potire.


Insignele sunt un accesoriu ce conțin adesea însemnele unei organizații. Acestea indică o îndeplinire cu succes a unei misiuni de serviciu, o realizare specială, un simbol al autorității acordat prin depunerea unui jurământ (poliție și pompieri) sau un simplu mijloc de identificare. Sunt, de asemenea, utilizate în publicitate și în scopuri de branding.

Monetăria Statului realizează insigne dintr-o varietate de tipuri de material (aur, argint, alamă, aluminiu, tombac), cu dimensiuni simple (pătrat, rotund sau oval) sau atipice, ce urmează îndeaproape forma elementului grafic ales și, nu în ultimul rând, cu finisaje diferite (patinare, emailare sau nichelare). Emailarea se face la rece sau la cald, în funcție de cerințele beneficiarului. Prinderea se poate face pe sistem pin sau cu ac de siguranță special.


Plachetele sunt produse foarte apreciate deoarece se potrivesc oricărui tip de eveniment: aniversare, inaugurare sau comemorare. Sunt impresionante pentru că pot fi gravate cu un mesaj care să marcheze momentul și sunt confecționate din metal, pe suport de lemn, având diverse forme si culori.


Sigilii

În cadrul regiei se realizează sigilii metalice pentru sigilarea obiectivelor și a mijloacelor de transport.


Ștampile

Tot în obiectul de activitate se încadrează și realizarea ștampilelor cu amprentă din cauciuc pentru instituțiile publice, a ștampilelor metalice și a matrițelor timbru sec utilizate de către notarii publici la securizarea documentelor.

Conform Hotărârii Guvernului nr. 544 din 17 mai 2003, Monetăria Statului este producătorul exclusiv al acestui gen de obiecte, purtând stema României. În acest sens, este obligatoriu ca autoritățile publice - cu excepția Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Administrației și Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații și Serviciului de Informații Externe - să dispună ștampilele, ștampilele în relief și sigiliile care poartă stema României numai de la Regia Autonomă Monetăria Statului.


Magazine


În cadrul magazinelor noastre, oferim servicii de gravare pe o selecție de brățări, pandante, inele si medalii aniversare, pentru a adăuga un element de individualitate și pentru a transforma produsele noastre în obiecte unice și personale.

Acestea se află la următoarele adrese:

Strada Fabrica de Chibrituri, Nr.30, Sector 5, București

Bulevardul Ion Mihalache, Nr.119, Sector 1, București