Meniu
Coș de cumpărături

Mănăstirea Voroneţ

Mănăstirea Voroneţ
Ofertă
Mănăstirea Voroneţ
342 Lei
TVA inclus
  • Stoc: În Stoc
  • Model: 247020.2
  • SKU: 247020.2

VORONEȚ – CAPODOPERĂ A ARTEI UNIVERSALE

 

„Io Ştefan voievod, din mila lui Dumnezeu domn al ţării Moldovei, Fiul lui Bogdan voievod, a început să zidească această casă în mănăstirea de la Voroneţ, întru numele Sfântului şi Slăvitului şi Marelui Mucenic, purtător de biruinţă, Gheorghe, în anul 6996 (1488), luna 26, în lunea după coborârea Sfântului Duh; şi s-a sfârşit în acelaşi an, luna septembrie 14.” - Pisania păstrată din anul înălțării mănăstirii (1488)

 

„Capela Sixtină a Estului” - Mănăstirea Voroneț, un complex monahal medieval construit în satul Voroneț, constituie una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Ștefan cel Mare.

 

Legenda originii Mănăstirii Voroneț unește două mari personalități ale nației române: ctitorul mănăstirii, Ștefan cel Mare și Sfânt, și Sf. Daniil Sihastrul, primul stareț al mănăstirii, sihastru și duhovnic vestit. O candelă aprinsă veghează mormântul Sf. Daniil Sihastrul, de unde obștea mănăstirii ia lumina și binecuvântarea pentru slujbele de dimineață, după-amiază și de la miezul nopții.

 

Expresie artistică a rafinamentului și gustului pentru frumos a poporului nostru, Sfânta Mănăstire Voroneț îndeamnă la pietate și încântă inima și mintea privitorului ce ajunge la noi din toate colțurile lumii.

 

Mănăstirea Voroneţ, prin arhitectură şi pictura exterioară, este o raritate în arta universală. Valoarea sa artistică atinge înălțimea supremă. Albastrul de Voroneț consfințește o enigmă splendidă, o dogmă. Contemplând bogăţia culorilor, avem senzația că albastrul este cea mai sensibilă culoare şi, sub acţiunea luminii, se decolorează cel dintâi. Sfântul Gheorghe, pe fundalul albastru, zdrobește balaurul, iar temele de canon din Scriptură se întregesc cu sfinţii de la faţa locului.

 

În anul 1993, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a inclus Biserica „Sf. Gheorghe” a Mănăstirii Voroneț, împreună cu alte șapte biserici din nordul Moldovei (Moldovița, Sucevița, Humor, Arbore, Pătrăuți, Probota și „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava), pe lista patrimoniului cultural mondial.

 

Monetăria Statului dedică Capelei Sixtine a Estului produsul medalistic „VORONEȚ”, inclus în secțiunea Bisericile pictate din nordul Moldovei - Programul Medalistic 2022.

 

Caracteristici tehnice:

- Material:​ Aliaj de cupru

- Diametru:​ 60 mm

- Calitate:​ patinată

 

Tiraj fix: ​40 bucăți

Setul medalistic de colecție - format din medalie din aliaj de cupru însoțită de broșură și cutie de lemn - poate fi procurat la prețul de 342 lei/set TVA inclus.

Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Rău Bun